Ajuntament de Lleida · Teatre Municipal de l'Escorxador · Carrer de Lluís Companys s/n · 25003 · Lleida · Telèfon: 973 279 356 · Fax: 973 279 123 · Correu electrònic: teatre@paeria.cat

8 de gen. 2010

"El quadern gris" de Josep Pla, dirigit per Joan Ollé, 9-1-10, 21 h


El quadern gris de Josep Pla

Intèrprets: Joan Anguera, Ivan Benet i Montserrat Carulla
Adaptació: Carles Guillén i Joan Ollé
Direcció: Joan Ollé

Una coproducció de EL CANAL Centre d’Arts Ecèniques Salt/Girona i Festival de Barcelona Grec 2009

"Decideixo de començar aquest dietari. Hi escriuré - just per passar l'estona, a la bona de Déu- el que se m'anirà presentant." Així comença El quadern gris, el 8 de març del 1918, quan la Primera Gran Guerra és a les acaballes i Rússia ja ha fet la seva Revolució. L'última ratlla l'escriurà Josep Pla el 15 de novembre del 1919, dos dies abans d'anarse’n cap a París com a corresponsal del diari La Publicidad. Tenia vint-i-un anys. El quadern gris veu la llum el 1966, profundament reelaborat, com a primer volum de les seves Obres Completes: l'alumne corregit pel mestre.
Què anota Pla al llarg d´aquest llarg any i mig? Totes les coses de què està feta la seva vida d'estudiant: Palafrugell, Montaigne, els ous de reig, les dones, la penya de l'Ateneu, els dies de Festa Major, Eugeni d'Ors, l'amistat, les Rambles, el tabac, els colors del cel, l'escriptura… I nosaltres ho llegim avui com si hagués estat escrit abans d'ahir, tal i com parla la gent, molt lluny de qualsevol afectació.
Pot resultar teatral la lectura d'uns quants fragments d'un dietari? Pot un sol adjectiu precís dibuixar mil paisatges? Ens trobem davant d'allò que abans dèiem cabaret literari? Teatre de la paraula?

Joan Ollé