Ajuntament de Lleida · Teatre Municipal de l'Escorxador · Carrer de Lluís Companys s/n · 25003 · Lleida · Telèfon: 973 279 356 · Fax: 973 279 123 · Correu electrònic: teatre@paeria.cat

10 de gen. 2011

Avui no hi ha funció!!! amb Neil Harbisson

Dijous, 13 de gener de 2011 a les 21 h a la Sala 2 de l'Escorxador. Entrada de franc.

Aquesta setmana ens visita Neil Harbisson, el primer ciborg del món reconegut per un govern, el britànic.
Harbisson té una malaltia, acromatòpsia, que l'impedeix de veure-hi en color, hi veu en blanc i negre. Quan era al Regne Unit cursant estudis de piano i de composició musical, va conèixer Adam Montandon, un recent llicenciat en cibernètica. I junts van començar a idear l' ull (o eyeborg) que faria que Harbisson pogués percebre els colors.
L’eyeborg és un enginy que consisteix en un sensor que Harbisson du al costat dels ulls i que enfoca en la direcció en què ell mira. Aquest sensor envia tot el que percep a un ordinador portàtil i un programa informàtic converteix les ones electromagnètiques de la llum en freqüències, que són les notes musicals que Harbisson pot interpretar amb una escala de colors.
Després d’uns anys de pràctica, ha aconseguit distingir 360 tonalitats de colors, tantes com tons musicals distingeix, perquè els humans tenim més perfeccionada l’oïda que no pas la vista.

Harbisson ha estat entrevistat en l’últim any per la majoria de mitjans de comunicació catalans i de l’Estat. Aquí en teniu algun exemple:
http://www.tv3.cat/videos/2938571
http://www.tecnolack.com/destacada/neil-harbisson-el-primer-cyborg-en-la-historia-humana/
http://elperiodico.cat/ca/noticias/agenda/20101017/neil-harbisson-escolto-una-simfonia-cada-vegada-que-estenc-roba/538559.shtml
http://www.catradio.cat/reproductor/369502
http://www.youtube.com/watch?v=4r-dpW5EUOw